Votka se sada pravi i od ugljen-dioksida

Objavljeno: 2021-10-24 16:00:00

Jedna njujorška kompanija proizvodi votku od ugljen-dioksida izdvojenog iz vazduha, nazivajući je “najodrživijim pićem na planeti”


“Slušajući o katastrofalnim posledicama aktuelne klimatske krize neki ljudi će sigurno posegnuti za čašicom, stoga proizvodnja alkohola od štetnih gasova koji doprinose zagrevanju planete deluje kao sasvim razumna ideja”, piše Gardijan u uvodu teksta o ovom neobičnom piću.

Ono se zove Air Vodka i pravi se od ugljen-dioksida. Naziva se jednim od najzelenijih pića na svetu, iako je zapravno bezbojna i ima ukus kao obična votka. Za taj status zaslužna je činjenica da se prilikom proizvodnje svake flaše ovog pića uklanja kilogram CO2 iz atmosfere. Otud i njen naziv (air=vazduh), kao i naziv njenog proizvođača – Air Company.

Kompanija je otvorena 2017. i prve dve godine je radila na razvoju ove ideje. Air Vodka je puštena na tržište 2019. godine i vrlo brzo je počela da dobija razne nagrade, i za inovativnost ali i za ukus. Na početku pandemije, kompanija je deo proizvodnje preorijentisala na dezinficijense koji su u tom trenutku bili potrebni, ali i počela da osmišljava nove primene za svoju glavnu sirovinu. Sada i votku i dezinficijense za ruke i sastojke za parfeme i raketno gorivo pravi od ugljen-dioksida.