Švajcarska nacionalna banka povećala referentnu stopu

Objavljeno: 2022-09-22 12:55:00

Švajcarska centralna banka povećala je danas referentnu kamatnu stopu za 0,75 procentnih poena, što je tek drugo povećanje u prethodnih 15 godina


Ovim se švajcarska banka pridužila ostalim centralnim bankama koje pooštravanjem monetarne politike pokušavaju da zaustave rast cena, prenosi AP.

Švajcarska centralna banka saopštila je da ne može isključiti dalja povećanja iznad porasta od tri četvrtine procentnog poena „kako bi se obezbedila stabilnost cena na srednji rok“.

Današnjom odlukom, referentna kamatna stopa je prešla iz minus 0,25 odsto, koliko je određeno u junu, u plus 0,5, sa ciljem da se obuzda inflacija koja je u avgustu dostigla 3,5 odsto, prenosi AP.

Inflacija u 19 zemalja koje koriste evro je u avgustu dostigla rekordnih 9,1 odsto, navodi američka agencija.

Potez švajcarske banke usledio je dan nakon što je Američka centralna banka (Fed) takođe povisila svoju referentnu kamatnu stopu za tri četvrtine poena po treći put uzastopno i nagovestila da slede nova povećanja.

Evropska centralna banka podigla je ranije ovog meseca tri ključne kamatne stope za tri četvrtine procenta (po 0,75 odsto), što je do sada najveće povećanje za 19 zemalja koje koriste evro, a Banka Engleske je pod pritiskom da na današnjem sastanku postupi na isti način.