Pasat odlazi u istoriju, stiže njegov naslednik

Objavljeno: 2022-06-23 13:40:00

Volkswagen je objavio dizajnerski crtež svoje nove električne limuzine, koja će biti predstavljena kroz pretprodukcijsku studiju nazvanu ID. Aero


Nemački proizvođač već je najavio da će aktuelna Pasat limuzina biti ujedno i poslednja generacija tog dugovečnog modela, i da će budući Pasat biti dostupan isključivo u karavan verziji. Naslednik sedan verzije dobiće novu oznaku i električni pogon, piše B92.

Kako navode u Volkswagenu, ova električna limuzina će se nadmetati sa konkurencijom u “segmentu više srednje klase”, a najpre će s epojaviti na kineskom tržištu u drugoj polovini 2023. Nakon toga, počeće proizvodnja i za evropsko i sevrnoameričko tržište.

U osnovi vozila je MEB mehanička platforma, dok njegov spoljašnji dizajn podseća na druge Volkswagenove ID modele, uključujući ID.4 i ID. Buzz.

Dizajnerska skica pokazuje da će koncept imati niz LED zadnjih svetala, uključujući svetlosnu traku koja se prostire čitavom širinom vozila.

Volkswagen navodi da dužina koncepta ID. Aero iznosi pet metara, što ga čini dužim od modela kao što je, na primer, BMW Serije 5.

Najnoviji tizer dolazi tri meseca nakon što je tokom prezentacije prikazana skica prednjeg dela automobila koja takođe otkriva LED svetlosnu traku pune širine, agresivne otvore za vazduh i izvajani branik.