Javna preduzeća u Srbiji će iduće godine imati softverski nadzor

Objavljeno: 2022-05-13 17:00:00

Nadzor svih javnih preduzeća u Srbiji od 1. januara 2023. godine sprovodiće se putem softvera razvijenog na inicijativu Ministarstva privrede, a u okviru Projekta "Reforma lokalnih javnih finansija II" (RELOF 2), koji podržava Vlada Švajcarske, objavilo je ministarstvo


Ugovor o donaciji Informacione platforme potpisali su ministarka privrede Srbije Andjelka Atanasković i ambasador Švajcarske u Srbiji Urs Šmid.

„Informaciona platforma omogućava nov način nadzora i izveštavanja, najpre lokalnih javnih preduzeća prema svojim osnivačima, a potom i lokalnih samouprava prema Ministarstvu“, rekla je Atanasković, prenelo je ministarstvo.

Prema njenim rečima, ovaj softver omogućava brze i kvalitetne analize poslovanja javnih preduzeća, što će služiti kao dobra osnova za donošenje adekvatnih i pravovremenih odluka.

"Informacionom platformom i prelaskom na elektronski sistem izveštavanja prati se opredeljenje Vlade Srbije u oblasti digitalizacije i informacione transformacije. Cilj Ministarstva privrede je da se kroz modernizaciju i digitalizaciju procesa planiranja i izveštavanja olakša poslovanje i unapredi proces planiranja i donošenja odluka javnih preduzeća, a samim tim pomogne građanima, jer usluge koje pružaju javna preduzeća direktno utiču na kvalitet života i razvoj privrede", kazala je ona.

Kako je dodala, informaciona platforma je jedan od koraka na putu unapredjenja korporativnog upravljanja koji će doprineti boljem praćenju, izveštavanju i odgovornosti za rezultate poslovanja javnih preduzeća.

Ukazano je da softver podržava precizno planiranje i izveštavanje o izvršenju aktivnosti javnih preduzeća i njihovih budžeta, kontrolu troškova, poboljšanje vidljivosti i dostupnosti informacija o poslovanju.