Danas je tačno 13 godina od početka najveće ekonomske krize u istoriji sveta

Objavljeno: 2021-09-17 15:10:00

Nakon nekoliko pokušaja da se banka spasi, pre tačno 13 godina, u utorak, 16. septembra 2008. najveća svetska investiciona banka "Leman Braders" zaprepastila je svet i svojih 25.000 zaposlenih


Ovaj svetski finansijski div za koga se nije moglo ni pomisliti da bi zbog loše poslovne politike mogao nestati preko noći, tog dana u rane jutarnje sate, podneo je zahtev za stečaj s teretom dugova od čak 600 milijardi američkih dolara!

Bio je to najveći stečaj u američkoj istoriji. Berzanski indeks Dau Džons pao je neverovatnih 500 bodova, najviše od terorističkih napada 11. septembra 2001. Šokirani brokeri koji su napuštali Volstrit noseći kutije sa svojim stvarima postali su simbol krize.

Neki su bili zatečeni, izgubljeni, u neverici... A drugi su pak, poput Lorensa Mekdonalda, bivšeg brokera, isticali da je uprava banke odavno bila upozorena da su se upustili u prevelike rizike kako bi povećali kratkoročne profite.

Čelnici Lemana, oni s 31. sprata banke, "vozili su nas brzinom od 261 kilometara na sat... ravno u najveći lednik drugorazrednih hipotekarnih kredita u istoriji", rekao je on 2009. i u svojoj knjizi objavljenoj 2009. pod naslovom "Kolosalni neuspeh zdravog razuma: Neverovatna insajderska priča o krahu Leman Bradersa.

Američke vlasti nisu htele da pomognu. Tražile jesu kupca, ali pošto u tome nisu i uspeli, jednostavno su odustali od banke stare 150 godina, sa reputacijom broj 1. U celu priču su se uključili Fed i Ministarstvo finansija , pregovarali su sa jednom južnokorejskom bankom, a potom i sa Benk ov Amerika i Barklizom, ali bez i njihovog interesovanja na kraju da kupe Leman Braders.