Agencije koje ne dostave podatke o turistima biće kažnjene

Objavljeno: 2021-10-23 09:00:00

Ukoliko se ogluše o nalog Poreske uprave i odbiju da proslede informacije čine prekršaj, kažnjiv prema Zakonu o poreklu imovine


Vest da Poreska uprava traži od turističkih agencija da dostavljaju podatke klijenata koji su godišnje za odmor potrošili 5.000 evra naišla je poslednjih dana na čuđenje javnosti. Ne toliko zbog činjenice da poreznici rade svoj posao, već zbog načina na koji su u ovom slučaju postupili. Većina onih koji ostavljaju komentare na sajtu „Politike” ili javno komentarišu, kažu da ima mnogo platežnijih klijenata od turista, ali ne znaju da li ih iko kontroliše. Tu se pre svega misli na najskuplje nekretnine koje se najbrže prodaju i to za gotovinu koja je mnogo veća od 5.000 evra.

Upitani da li su utvrdili poreklo novca za 84 odsto stanova plaćenih u kešu samo u periodu januar–maj 2020. u Poreskoj upravi za naš list odgovaraju da su upoznati i svesni činjenice da promet nepokretnosti gotovim novcem nosi daleko veći rizik po poštovanje Zakona o poreklu imovine i posebnom porezu.

– U tom smislu poreznici su obradili više od 600.000 rešenja o utvrđenom porezu na prenos apsolutnih prava. Iz tih rešenja su pregledali podatke o kupcima koji su imali promet nepokretnosti veći od 150.000 evra, a pri tom su dobijali male ili nikakve prihode, bez obzira na to da li je promet nepokretnosti plaćen u gotovini ili preko računa – objašnjavaju u upravi.

Upitani da li je u redu da je svako ko ima ovaj novac problematičan ili da se smatra bogatim, poreznici kažu da ako je neko potrošio 5.000 evra na kupovinu turističkih aranžmana ne znači da je „sumnjiv”, kako „Politika” navodi.

– Naprotiv, namera Poreske uprave bila je da za grupu obveznika fizičkih lica kod kojih je prethodno utvrđena nesrazmera izmenu uvećanja imovine i prijavljenih prihoda, utvrdi i izdatke za privatne potrebe i te podatke pridruži onima o ukupnoj vrednosti imovine kojom te osobe raspolažu – napominju u upravi.