Kako sačuvati zdravlje ako radite "od jutra do mraka"

Objavljeno: 2021-09-14 15:30:00

Vođenje računa o ishrani, držanju i zdravlju generalno je komplikovano samo po sebi, a posebno postaje teško onog momenta kada se zaposlimo


Posvećenost poslu i karijeri je za svaku pohvalu, ali ne smemo da dozvolimo da to utiče na naše fizičko zdravlje.

Svakodnevni rad u kancelariji nameće mnoga ograničenja, ali to nikako ne treba da vam bude opravdanje. U nastavku teksta saznajte pet načina na koje možete pozitivno uticati na svoje zdravlje čak i tokom višesatnog rada, piše portal Žena sam ja.

Vodite računa o sedenju

Ukoliko je vaš posao takav da zahteva dosta vremena provedenog za stolom i računarom, to će sigurno uticati na više stvari - vaše držanje, liniju, pa i pojavu celulita. Ovde značajnu ulogu igra kancelarijski nameštaj.

Kada su u pitanju kancelarijske stolice i kancelarijski stolovi cene, modeli i vrste su različiti, pa ćete sigurno naći nešto u skladu sa vašim potrebama i enterijerom kancelarije. Pojedine kancelarijske stolice, pre svega ergonomske, su prilagođene vašim leđima i vratu pa ćete tokom celog dana sedeti u značajno povoljnijem položaju.

Ukoliko niste u mogućnosti da odlučujete o opremanju kancelarije, ili pokretanju inicijative da se to uradi, i sami možete voditi računa o tome da sedite pravilno, a takođe možete kupiti i neke jastučiće za sedenje koji će vam u tome pomoći.

Bitno je, ukoliko je to moguće zbog prirode posla, da pravite što ćešće kratke pauze sedenja (na svakih 30 minuta ustanite i protegnite se, ili prošetajte po kancelariji).

Pešačite do posla

Način vašeg dolaska na posao takođe može igrati značajnu ulogu za vaše zdravlje. Svesni smo toga da ne mogu svi ići peške na posao, zbog udaljenosti kancelarije ili ranog početka radnog vremena, ali ukoliko ste u mogućnosti, učinite nešto po tom pitanju.

Ako ste toliki srećnik da imate opciju da idete biciklom na posao, svakodnevno ćete obavljati kardio trening bez odlaska u teretanu ili vremena odvojenog za trčanje. Ukoliko možete da pešačite do posla, makar jednu deonicu, trudite se da to radite, ako ne u odlasku onda bar pri povratku povratku. Lagana šetnja gradom će vam sigurno prijati više nego vrućine u autobusu.