Hoćeš kredit? Evo šta treba da znaš pre nego što apliciraš

Objavljeno: 2022-06-22 16:40:00

Svako može da aplicira, ali banke ne odobravaju svakome kredit. Da bi uspešno aplicirao za kredit i dobio pare, treba da znaš nekoliko stvari. Bez brige, nema ih mnogo


Često pričamo o profilu ljudi kojima bankari odboravaju pozajmice i koji mogu da kupe kredit od banke. Iako su krediti roba kao i svaka druga, proces njihove kupovine je ipak nešto kompleksniji nego što je to slučaj sa kupovinom nekih drugih stvari. 

Hajmo da nazovemo ovu transakciju "kvalifikovanom kupovinom", odnosno kupovinom koju ne može da ostvari svako. Dakle, moraš da imaš određene predispozicije da bi kupio kredit, nebitno da li se radi o keš, kreditu za refinansiranje ili stambenom kreditu.

Dakle, ko se kvalifikuje za kupovinu kredita i da li si i ti u ovog grupi?

Suštinski, najbitnije su dve stvari:

  • zaposlenje

  • kreditna istorija

Ukoliko si zaposlen za stalno, minimum šest meseci u istoj firmi koja posluje u Srbiji, prijavljen si i plata ti ide preko računa, a pritom nemaš dugovanja prema bankama, sva je prilika da će ti kredit biti odobren u vrlo kratkom roku. Ovo se odnosi na sve one koji su već uredno isplatili makar jedan kredit. Ali, čak i da nemaš prethodnu kreditnu istoriju - to ne mora da bude problem. Ako ispunjavaš sve prethodno navedeno, vrlo je verovatno da će ti banka odobriti kredit, samo u možda nešto manjem iznosu.