Ovo su fakulteti posle kojih ćete imati visoke plate u Srbiji

Objavljeno: 2022-06-22 15:55:00

Sezona prijemnih ispita na fakultetima se približava, a većina budućih brucoša već je odlučila koji indeks žele


Jedan od faktora o kom razmišljaju budući studenti jeste i mogućnost da nakon sticanja diplome pronađu posao sa dobrom zaradom. Miloš Turinski iz "Infostuda" otkirva koji su to fakulteti nakon kojih možete da zaradite i više od 1.000 evra mesečno.

Saobraćajni fakultet

Katedra za aerodrome i bezbednost vazdušne plovidbe nudi mogućnost pronalaska posla za zagarantovano dobrom zaradom.

„U tom sektoru su ubedljivo najveće zarade. Plate se kreću od 200.000 do 500.000 dinara, ali mogu biti i više u zavisnosti od vaše pozicije u firmi“, kaže Turinski.

Fakulteti za obrazovanje u IT sektoru

Jedan od razloga za sve veću popularnost IT smerova na fakultetima jeste i mogućnost brzog pronalaska posla.

Kada se na to doda i dobra zarada, sasvim je jasno zbog čega je sve više mladih zainteresovano da se školuje u informatičkom sektoru.

U zavisnosti od pozicije, ljudi koji imaju znanje u ovoj oblasti, na mesečnom nivou mogu da zarade, u proseku, 1.500 evra.

Na sajtovima za zapošljavanje oglašena je pozicija softverskog arhitekte, na kojoj možete da zaradite 5.000 evra mesečno, a Turinski objašnjava koja je pozadina ovakvog oglasa i kako možete da stignete

"Naravno, može se zaraditi toliko, možda može i više, zavisi od firme i vaše pozicije u njoj. Međutim, posao softverskog arhitekte je specifičan, i poslodavci traže više u odnosu na ostale poslove u IT sektoru. Primera radi, teško da ćete moći da radite na takvoj poziciji ukoliko nemate barem pet godina radnog iskustva", kaže naš sagovornik.