Kolika je kamata na dozvoljeni minus od 30 hiljada dinara?

Objavljeno: 2021-09-14 12:40:00

Da li se i vama dogodilo da ste jednom prilikom iskoristili ceo dozvoljni minus, da ste tom prilikom pomislili kako ćete isti vrlo brzo da vratite (ako ne odjednom, onda u ratama), ali da se u "njemu" i danas posle godinu, dve ili više dana?


Iskustva govore, da je ovo vrlo čest slučaj, ali isto tako i da je mnogo građana koji nemaju pravu sliku o tome koliko dozvoljeni minus zapravo košta.

A, dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu, ili kako ga najčešće zovemo, minus", dugo slovi za jedan od najskupljih vidova pozajmice od banke. Istovremeno je i među najčešće korišćenim, a jedan od razloga je što za ovu vrstu usluge nije potrebno previše papirologije i odobrava se veoma brzo, a bankarskim korisnicima deluje kao novac koji je uvek "nadohvat ruke".

Računica pokazuje sledeće. Ako početkom godine iskoristite ceo iznos dozvoljenog minusa od 50.000 dinara i ne vraćate ovaj dug, uz godišnju kamatu koja je u proseku oko 20 odsto, za godinu dana ćete banci platiti 10.000 dinara samo za kamatu.

Kod nedozvoljenog, takozvanog "crvenog minusa", kada prekoračite i odobrenu sumu, kamate se kreću i preko 40 odsto godišnje.

Ovo je jedan od primera zbog kojih bankarski klijenti koji "imaju iskustva" sa dozvoljenim prekoračenjem po tekućem računu kažu da je jedan od najvećih problema to što je jako teško izaći iz začaranog kruga. Tačnije, kada jednom iskoristite minus treba vam mnogo vremena da vratite pozajmicu i tako zaustavite kamatu koja teče svakog meseca.

Prema podacima Narodne banke Srbije za prošlu godinu 2020. godine, banke u Srbiji dozvoljeni minus naplaćuju od 10 do 37 procenata godišnje. Ipak, najveći broj banaka naplaćuje ovu uslugu između 25 i 30 odsto, što je otprilike 2,5 odsto mesečno.

"Cehovi" su se u međuvremenu menjali, ali je prosek ostalo vrlo sličan.