Kako izgledaju mere štednje u Švajcarskoj?

Objavljeno: 2022-09-23 15:45:00

Švajcarska vlada je napravila nacionalni plan za uštedu energije koji predviđa različite mere, od najblažih do najrestriktivnijih


U Švajcarskoj, rast cene energenata ima ograničen uticaj u poređenju sa mnogim drugim zemljama zahvaljujući nižoj potrošnji i činjenici da je švajcarski franak cenjen kao valuta.

Uprkos tome, povećanje tarifa nastavlja da podstiče inflaciju, što bi u narednim mesecima moglo značajno da uspori ekonomiju zemlje.

U ovom momentu inflacija u Švajcarskoj je tri i po odsto, što je znatno manje od italijanskih osam odsto.

Švajcarska vlada je počela sa sprovođenjem kampanje u vezi sa uštedama energije koja će trajati sve do aprila 2023. godine pod nazivom "Oskudica je energije, nemojmo je rasipati", koja obuhvata savete građanima kako da štede energiju.

Profesor Marko Morozini sa Politehničkog fakulteta u Cirihu rekao je da je prva i najjednostavnija mera ona kojom se savetuju i pozivaju građani da štede energiju što više, kako struju tako i plin sa tehničkim i vrlo specifičnim savetima koje svako može da usvoji.

Sledeći korak su indikacije pojedincima i firmama, a naredni korak je ograničavanje korišćenja energije. Poslednja mera jeste ukidanje energije po satnicama, rekao je Morozini.

Švajcarska ne zavisi mnogo od ruskog gasa

Prema njegovim rečima, Švajcarska ne zavisi mnogo od ruskog gasa, on se koristi svega 15 odsto od ukupne potrošnje, jer su veliko bogatstvo zemlje hidroelektrane i atomska energija, tako da bi tehnički Švajcarska mogla da bude potpuno samostalna.

"Nažalost nije, jer je deo sistema evropskog tržišta energije i Švajcarska je ograničena obavezama koje ima, kupoprodajnim sistemom energije sa drugim zemljama", rekao je on.

Kuće u Švajcarskoj greju se toplotnim pumpama i po tome je ova zemlja na prvom mestu u Evropi, zatim na plin, daljinsko grejanje iz toplana, a mnoge zgrade i hoteli greju se pomoću pumpi koje rade zahvaljujući vodi iz jezera.

"Švajcarci imaju veliko poverenje u institucije, vladu i ministre i poverenje u čitav administrativni sistem, tako da veruju da ono što odluči vlada, jeste prava stvar", zaključio je profesor Morozini.