Da li će Sjedinjene Države postati glavni snabdevač gasa za Evropu?

Objavljeno: 2022-09-23 14:15:00

Firme i domaćinstva u Evropi sve su više pod teretom cena gasa. Još nije razjašnjeno ko će zameniti Rusiju, do sada najvećeg snabdevača. Jedna nova analiza pokušava da predvidi budućnost


Najvažniji izvor tečnog prirodnog gasa za Nemačku i Evropu najverovatnije će biti Sjedinjene Američke Države. To je rezultat naučne analize Instituta za energetsku ekonomiju Kelnskog univerziteta. Naručilac studije je savez energetske branše „Budućnost gas“.

U neposrednoj budućnosti će, prema rezultatima analize, gas iz Rusije biti nedostupan ili dostupan s ograničenjima, pa će sadašnje cene gasa tek 2030. dostići nivo iz 2018 – i to samo ako se potražnja bitno smanji.

U naučnoj studiji „Razvoj globalnih tržišta gasa do 2030.“ autori opisuju svoje viđenje razvoja snabdevanja gasom do kraja decenije nakon rata u Ukrajini i obustavljanja isporuke gasa.

Izazov fokusiranja na SAD

Godine 2021. ruski gas je imao udeo na nemačkom tržištu od 55 odsto. Transportovan je gasovodima. U međuvremenu Sjedinjene Američke Države su razvile veliki potencijal za transport tankerima prirodnog zemnog gasa(Liquefied Natural Gas, LNG).

Ipak, analiza kaže da bi fokusiranje na Sjedinjene Američke Države predstavljalo izazov: „U pogledu neposredne budućnosti bilo bi primereno da Nemačka ne izgubi iz vida nameravanu diverzifikaciju izvora snabdevanja“, zahteva Tim Keler koji je na čelu krovne organizacije branše „Budućnost gas“.

On u saopštenju za javnost dodaje: „Samo tako evropsko snabdevanje gasom može da bude stabilno i bezbedno. Za preorijentaciju je potrebna dugoročna strategija, koja jača diverzifikaciju snabdevanja tečnim gasom.“

Keler kaže da i Amerikanci očekuju jasne signale. „Samo ako naši američki trgovinski partneri steknu jasnu sliku o budućim perspektivama prodaje, investiraće neophodne sume u dodatne kapacitete za proizvodnju tečnog gasa.“