Da li će da poskupi i toalet papir?

Objavljeno: 2021-10-14 14:15:00

Nepreglednom spisku namirnica koje svakodnevno poskupljuju i tanje nam novčanike, uskoro će se izgleda pridružiti i toalet-papir. Ako se zahtevi evropskih proizvođača ovog artikla za hitno podizanje cena, presele i u Srbiju, ni u toalet nećemo ići bezbrižno


Naime, u korenu i ovog problema je energetska kriza. Kako stručnjaci objašnjavaju, poskupljenje energenata uslovljava veću cenu sirovina, pa u ovom slučaju celuloza beleži dastričan skok.

Podaci Agencije za privredne registre pokazuju da se u Srbiji proizvodnjom predmeta od papira za ličnu upotrebu bavi 313 firmi. Iako za sada ova roba nije menjala cenu, nezvanično su prozivođači za naš list potvrdili da se to može očekivati. Poručuju da će u tom slučaju i ako cena celuloze nastavi da raste, osim toalet-papira poskupeti još niz proizvoda - salvete, papirne maramice, ubrusi...

Kako kažu, sirovine za izradu ovih artikala se u Srbiji ne proizvode, već uvoze. Domaće firme celulozu uvoze iz Slovačke, Belorusije, Bugarske, Nemačke, Španije... Samo za nekoliko poslednjih dana, kako objašnjavaju zabeležen je skok od oko 20 evra po toni, a u poslednjih nekoliko meseci cena je "skočila" nekoliko puta.

Prema rečima Nataše Govedarice, sekretara Udruženja za šumarstvo Privredne komore Srbije, firme koje su članovi još nisu donele odluku koja bi potvrdila sumnju da će niz ovih namirnica neophodnih u svakodnevnoj upotrebi poskupeti. Ona, međutim, smatra da se povećanje cene sirovine svakako može odraziti na koštanje finalnog proizvoda.

- Nema sumnje da je cena repromaterijala za ceo toaletni program značajno veća u odnosu na prošlu godinu - kaže Govedarica. - Drastično je poskupela celuloza u poslednjih nekoliko meseci. Može se očekivati i poskupljenje gotovih proizvoda. Od nje se ne pravi samo toalet-papir, već i salvete, ubrusi i cela paleta prizvoda koji bi onda u toj liniji doživele poskupljenje.